Waarom een bezoek aan een studiekeuzebeurs de moeite waard is 

Geschreven op: 26 sep 2024
Studiekeuze maken

Beurzen zijn er voor van alles en nog wat. Je hebt de huishoudbeurs, de vakantiebeurs, maar ook de studiekeuzebeurs. Waar een vakantiebeurs je laat oriënteren op de perfecte vakantiebestemming, helpt een studiekeuzebeurs jou op weg met je studiekeuze.  

Wat is een studiekeuzebeurs? 

Een studiekeuzebeurs is een evenement waar veel onderwijsinstellingen op mbo-, hbo- en wo- niveau samenkomen. Als jij nog aan het begin staat van je zoektocht naar de perfecte studie, kan een bezoek je op weg helpen. Je kunt er in gesprek gaan met studenten en voorlichters om meer over bepaalde opleidingen te weten te komen. Ook zijn er diverse presentaties, workshops en voorlichtingen die je kunt bijwonen om inspiratie op te doen. Op sommige beurzen is er ook informatie te vinden over studeren in het buitenland of een bijbaan die past bij je studie.  

Moet ik mijn bezoek voorbereiden? 

Als je nog geen idee hebt wat of waar wil gaan studeren, kun je zelf een beetje rondlopen om de stands van diverse onderwijsinstellingen te bezoeken en een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Maar met een beetje voorbereiding kun je veel meer halen uit je bezoek. Kijk bijvoorbeeld voordat je gaat eens welke onderwijsinstellingen er allemaal op de beurs staan en bekijk alvast het opleidingsaanbod van de onderwijsinstellingen die jou interessant lijken. Zo kun je wat gerichter rondlopen op de beurs. Vragen die je hebt kun je dan bij de stand beantwoord krijgen.

Tip: haal meer uit je bezoek aan een studiekeuzebeurs door vooraf de gratis studiekeuzetest van TKMST te maken. Binnen tien minuten krijg je een overzicht van jouw top-20 studies én tien studierichtingen die het beste passen bij jou! Zo kun jij gericht op zoek tijdens je bezoek aan de beurs. 

Bezoek de voorlichtingen op interessegebied 

Heb je al bepaalde interesses waar je je verder in wilt verdiepen, omdat je bijvoorbeeld TKMST studiekeuzetest al hebt ingevuld.😉 Dan zijn er ook nog speciale voorlichtingen op interessegebied die je kunt bijwonen. Handig als je wilt weten welke studie- en beroepsmogelijkheden er zijn en welke skills van pas komen binnen een bepaald interessegebied. Deze voorlichtingen over bijvoorbeeld ‘Gezondheid, Aarde en Milieu’ en ‘Gedrag, Onderwijs en Opvoeding’ worden aangeboden door de studiekeuzecoaches van StudieKeuzeAdvies. Op de website van de beurs kun je het programma bekijken zodat je niet per ongeluk die ene interessante voorlichting mist.   

Extra hulp nodig?

Heb je nog geen idee welke richting je op wilt en kom je er zelf niet uit?  StudieKeuzeAdvies biedt bovendien unieke studiekeuzetrajecten waarin je met een persoonlijke Studiekeuzecoach aan de slag gaat om te ontdekken wie jij bent, waar je interesses liggen en welke studies hierbij aansluiten om jou te helpen bij het maken van je keuze. Wil je hier meer over weten? Loop dan gerust even langs bij de stand van StudieKeuzeAdvies. Zij helpen je graag verder! 

 

Samengevat: een bezoek aan een studiekeuzebeurs kan zeker geen kwaad, zeker als jij je goed voorbereidt en een goed plan maakt. Het kan je op weg helpen wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Het evenement is zowel leerzaam als interactief en kan zo een waardevol hulpmiddel vormen in de zoektocht naar de perfecte studie.  

Waar en wanneer? 

Er worden verschillende studiekeuzebeurzen georganiseerd door het hele land. Wil je weten wanneer de eerstvolgende is bij jou in de buurt? Kijk dan hier.